Årsskrift 2024

2024

Forord

Mette Felbo:

Du skriver om en tidsrejse i vort område – Ja bare i den seneste generation eller to har egnen ændret sig mange gange – både natur og bygninger – udviklingen. God ide at sætte sig med en stak årsskrifter og blive klogere på vor egn.

Brædstrup Idrætsforening af 1924 fylder 100

Frits Kristoffersen

Brædstrup Idrætsforening blev 100 år den 24. oktober. Der har været reception og stor fest. Kunne passende være en lejlighed til at fortælle om foreningen. Frits Kristoffersen påtog sig opgaven. Det blev til en artikel på 19 sider, hvor der fortælles om foreningens aktiviteter, personer som har præget foreningen, æresmedlemmer og udtalelse fra adskillige tidligere formænd (og en nuværende). Nyd billederne og måske du selv har været en del af den rejse som foreningen har været på. NB – hvor spillede man fodbold inden det nuværende stadion blev opført – find svaret.

Brædstrup private Mellem- og Realskole

Lisbeth Mulvad

Skolestof er altid aktuelt – vi har jo alle mange minder fra vor skoletid – og pudsigt nok husker vi meget derfra. Lisbeth fører os gennem en skolehistorie helt fra rytterskolernes tid – Vægten lægges på titlen: Brædstrup private Mellem- og Realskole – ja den var virkelig privat og der var elevbetaling – blev forhøjet med 2,- pr. måned så sent som i 1950. Skolelov fra 1958 gør at skolen skifter karakter. Ejner Frisch-Christensen er en central skikkelse i mange år. Se også klasselister, måske du kender nogle af navnene. Gode fotos og et billede af lærerne i 1962.

Om jobbet på manuelt betjente telefoncentraler i 50érne og 60érne.

Margit Damgård Laursen

Telefoncentraler, hvad er det for noget? En hverdagsting for år tilbage. For forfatteren af artiklen var det en arbejdsplads. Endda en betroet, for man hørte mange ting, som ikke måtte videregives. Det var vigtigt at man på centralen kunne sætte folk i forbindelse med hinanden hurtigt. Vi husker de gamle telefonmaster, telefonbøger, telefoner hvor man ringede op og ringede af. Senere også telefonbokse. Tak for en god fortælling om et erhverv som var spændende, men ikke findes mere. Ups – nu har jeg talt i 3 minutter – det var også en af telefondamernes opgave at gøre opmærksom på.

Erindringsglimt fra Brædstrup 1944 og 1945

Jørgen Bysted

Forfatteren har før skrevet i årsskriftet. Vi får en megen god indsigt i livet i byen under krigen. Historien med nedstyrtet fly og tyskerne præg på dagligdagen fortælles. En meget levende historie om hvordan en dreng oplevede ikke mindst familiens virke i de svære år. Der er endda lidt fra huset her – ”Noget med en der havde snydt i ludo” Tak for en god beretning.
Tre generationers landmandsliv på Petersborg

Christen Iver Holm

Vi er nu i Burgårde. Christen Iver Holms bedstefar køber gården i 1894. Vi får fortalt om livet der – er det idyl eller hårdt arbejde. Familierne er store og med tjenestefolk. Vi kommer omkring 3 generationer som hver har sat deres præg. Stikord som skolegang, ungdomstiden, soldatertiden, uddannelse – og overtagelse af gården i 1972 får vi et indblik i. Traditionel landbrugsdrift bliver til bl.a. juletræer og planeavl. Nu bliver det til eksport, med de udfordringer der følger med bl.a. sproget tysk – opgaven løses – gifter sig med tysklæreren – hvor svært kan det være?? Alderen og sygdom vil også være med, så epoken slutter og landmandslivet ender. Men gode minder har familien dog ret til at have. Den slags landmandshistorie er ved at synge på sidste vers i Danmark – ja – døm selv om det er godt eller skidt.

Bordtennisklubben Fight

Jørn Hansen

Det er en historie fra den tid hvor unge mennesker også havde initiativ til selv at lave noget som andre ikke kunne tilbyde. En bordtennisklub i Brædstrup fra 1961-1965. Via scrapbøger og hukommelse en skøn artikel med masser af navne og resultater fra kampene. Dertil billeder i den kvalitet, som nu en gang kunne laves for ca. 60 år siden. Opstart i kælderen hos Jørn, flyttede til kælderlokale på skolen, stævner blev afholdt på kroen og skolens gymnastiksal. Man lavede medlemsblad, lotterisalg, klubmesterskaber og deltog i turneringer. Topplaceringen var nok en sølvmedalje i drengerækken ved danmarksmesterskaberne. Juniorholdet kom i 1. division. Modstanderne var fra alle egne af landet. Økonomien vanskeliggjorde klubbens eksistens – så den måtte opgives. Flere rejste fra byen og klubben blev lagt under Brædstrup IF. En epoke var slut, men minderne består.

Små postoplevelser fra ”gamle dage” 1977-2005

Niels Erik Winterberg

For nogle år siden modtog jeg en kuvert. I kuverten lå der 13 sider med små morsomme historier fra posttiden. Disse notater har nu dannet grundlag for en artikel om hvad der skete i en periode på mere end 25 år. Historierne er skrevet med varm humor og man fornemmer den gode stemning. Glæd jer til at læse dem. Ordet kaffe går igen og igen. Dengang var der tid til en snak – selv om det gik fra fritiden, så gav det vel livskvalitet.

Vestbirk Vandkraftværk

Per Kristensen

Elproduktionen startede den 2. dec. 1924 kl. 13.30, så var Vestbirk Vandkraftværk i gang. Meget er før skrevet om stedet. Per beskriver primært de seneste 45 år virke. Ideer og projekter for området beskrives. Mange har sikkert gået turen ved kanalen, nydt idyllen og set stedet. 100 år er nu gået og hjulene ruller stadigvæk.

Vognmandsfirma i Sdr. Vissing

Viggo Sørensen – sammen med Finn Mørk Hansen

En familiehistorie om vognmandskørsel fra en vogn og to heste i 1903. I året 1919 købtes den første lastbil. Det var fremskridt, men man var ikke meget for det moderne med benzin og olie. Tænk – grusveje, ingen mekaniker, hastighedsbegrænsning 15 km/t. Der fortælles om trængslerne under krigen for en vognmand. Der blev transporteret alt fra levende dyr, smør, og ikke mindst kvartssand (vi er vel i Sdr. Vissing området) – snerydning hører også til opgaverne. Tænk hvor besværlig det var at lave aftaler uden mobiltelefon. Viggo købte en i 1986 – pris dengang 21.200 + moms i alt. Kr. 25864,- uden sms. Viggo stoppede i 2002. Fin artikel at læse om hvordan vognmandskørsel har udviklet sig gennem 100 år.

Begivenheder i Brædstrup-området 2023-2024
-læst i Horsens Folkeblad

Henrik Sandvad og Peter Hald
Horsens Folkeblad og Brædstrup Avis.
Et par stikord til hvad der fangede opmærksomheden – Restaurant Det gamle Posthus skiftede ejer og blev omdøbt til Restaurant Rummelig. Blomsterbutik i Fru Hansens kælder. Kunstforeningen 25 år. Initiativer vedr. bevarelse af Kloster Mølle. Grønt lys for 87 række huse i Nim. Brædstrup skole får ny leder. Danske Hoteller køber Pejsegården. Byggeprojekt ved det gamle sygehus. Bladcentralen lukker. Ny skoleleder på Tønning-Træden Friskole. Focus på aktivitetsparken. Sognepræst Pia Skovmose Jensen på pension efter 32 år. Tyrsting forsamlingshus lukker. Flere steder arbejdes der med energi besparelser og solceller.

Brædstrupegnens Hjemstavnsforening

Benny Andersen

Foreningen har for længst rundet 50 år – alt foregår ved frivillige hjælpere – lige fra arkivet, frihedssamling, årsskrift og museet Stjernholm. Tak til alle som giver en hånd med. Desværre falder nogen fra og det kniber med tilgangen. Kom og vær med. Nævnes kan at arkivet har fået stor samling fotos fra perioden 1960-1980 fra Axel Juul Madsen, Silkeborg Avis. Museet Stjernholm har mange gæster hen over sommeren – og slutter nu af med museumsjul. Alle fik inspiration da medhjælperturen i år gik til Nordfyn.